CONFERÈNCIA A LA FRESCA DEL DR. LLORENÇ PICORNELL GELABERT

”EL PAISATGE I ELS USOS DE LES PLANTES A LA PREHISTÒRIA DE MALLORCA”

Dissabte, 11 de juliol de 2020

El Dr. Picornell és especialista en etnoarqueologia del departament de ciències històriques i teoria de les arts de la UIB.
Pedra Foguera va acondicionar l’alzinaret existent devora el talaiot més ben conservat. Amb garlandes de bombilles i cadires per a una seixantena de persones respectant les distàncies de seguretat a causa de la Covid. L’Ajuntament va col·laborar oferint la infraestructura necessària (cadires, garlanda de bombilles i generador). La convocatoria va esser un èxit. El públic entregat va seguir les explicacions del conferenciant, que fou presentat per l’actual president de l’associació, Miquel Campaner (Molinera).

Breu resum de la conferència: En aquesta conferència, en Llorenç ens va explicar l’estat de la qüestió dels estudis sobre la dinàmica del paisatge vegetal a la prehistòria de Mallorca i els diferents usos de les plantes llenyoses per part dels habitants prehistòrics de l’illa. En primer terme, ens va explicar els coneixements actuals sobre els canvis climàtics i paisatgístics que s’han documentat a les Illes Balears al llarg de l’Holocè, el període climàtic en que ens trobem des de fa uns 10.000 anys. Seguidament, ens va explicar els diferents tipus de restes de plantes que apareixen en els jaciments prehistòrics, com es recuperen durant l’excavació arqueològica i com s’estudien posteriorment per part dels especialistes en arqueobotànica. D’aquesta manera, ens va explicar el que ens han revelat fins a l’actualitat els estudis arqueobotànics duts a terme en jaciments prehistòrics de Mallorca en relació a diferents temes, com la composició del paisatge i com va anar canviant, com s’explotaven els recursos forestals per a obtenir fonts d’energia (llenya) o matèries primeres, com la fusta, que fou emprada en la construcció i per a fabricar una gran diversitat d’objectes. Finalment, en un llarg i animat torn de preguntes vam poder debatre sobre totes aquestes qüestions i, especialment, sobre cap a on van els estudis arqueobotànics en l’actualitat.

Biografia: En Llorenç Picornell Gelabert és llicenciat en Història (2006) i Doctor en Arqueologia Prehistòrica  (2012) a la Universitat de Barcelona. Des de l’inici de la seva carrera investigadora s’ha centrat en l’estudi de les relacions entre les societats humanes i el seu entorn, fent especial atenció a les interaccions entre els grups humans i els arbres i boscos. Ha desenvolupat aquesta tasca sempre des d’una perspectiva arqueològica, però combinant diferents metodologies i casos d’estudi, tant del passat prehistòric com del present, i a diferents llocs del món. Ha desenvolupat estudis etnoarqueològics a l’Àfrica (Guinea Equatorial, Ghana) i estudis arqueobotànics (estudi de carbons i fustes arqueològics) en diversos contextos prehistòrics de la Mediterrània (Illes Balears, Creta, costa catalana, Sicília i Còrsega).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *